Eftersyn af en Fonograf

Denne fonograf fungerede umiddelbart da jeg fik fat i den, men værket var noget højlydt, og løb ujævnt. Udseendet skulle også friskes op. Efterfølgende skildres enkelte nøglepunkter af dette eftersyn.

Sådan var den Grim revne i lydtragten. Delene adskilles.
En gammel maskine der trænger til pleje - Lidt snavset, værket larmer. En revne i lydtragten skulle lukkes. Aluminium kan ikke loddes, det må rettes ud og revnen limes med en lim der siden farves så den falder sammen med resten af lydtragten. Værket adskilles for rensning.

Tandrensning De rengjorte dele. Udmåling af spillerum

Mellem tænderne på tandhjulene sad fastkørt snavs. Det blev trukket ud med en sonde, der sjovt nok stammer fra en tandlægeklinik. Æggebakker er gode til at have finmekaniske dele liggende i, her ligger de rensede og rengjorte dele. Ved gensamlingen udmåles spillerummet i de forskellige aksler. For lille et spilerum vil give ujævn gang, fordi værket går for stramt. For stort spillerum vil gøre værket mere støjende.

Smøring af værk Afbalancering af svinghjul.

Det gamle smøremiddel som er blevet bortrenset erstattes med nyt smøremiddel. Også selve fejederen får lidt smørelse da den ellers vil give nogen stød gennem apparatet når den udfolder sig. De hurtigstløbende dele skal afbalanceres for at sikre et pænt regelmæssigt løb.


Og så er den færdig.


Spørgsmål besvares gerne: k_c_museum@yahoo.dk

Tilbage