Enhver brug af nedenstående opskrifter er udelukkende på eget ansvar.
Loddevand

Loddevand til tinlodning:
For at få en tinlodning til at lykkes skal der bruges loddevand. Loddefedt, eller loddetin med indlagt harpiks duer ikke til f.eks. messinginstrumenter. Loddevand laves sådan:

En passende mængde 30 % Saltsyre hælde op i et bæger af plast eller glas. Tilsæt zink, det må godt være af f.eks et gammelt nedløbsrør. Klip zinken i strimler, og læg den i syren. Syren skal begynde at bruse, tilsæt zink indtil der ikke opløses mere, lad de sidste stykker ligge et døgn for at være sikkker. Om nødvendigt kan opløsningen herefter filtreres, og er herefter klar til brug.
Pas på dampene, brug solide gummihandsker.


Maling

Gammel maling kan afrenses med en brun sæbe:
Påsmør et lag brun sæbe (ikke opløst i vand!) på den flade der skal afrenses. Derpå dækkes fladen med husholdningsfilm (den almindelige, ikke til mikroovn). Efter ca. et døgn kan sæbe og maling afvaskes. Bliver der noget maling siddende, kan behandlingen gentages.


Messing

Anløbet messing kan afrenses med en blanding af:
1 del flydende opvaskesæbe
1 del citronsyre (pulverform)
10-20 dele vand efter behov

Der afvaskes med en blød opvaskebørste indtil der fås en ren messingflade. Derefter afskylles med koldt vand, og tørres. Evt. efterbehandling med alm. messingpudsemiddel, eller polerskive.
Denne opløsning skal blandes umiddelbart før brug, efter nogle få timer vil den ikke mere kunne bruges.
Brug gummihandsker.


Stærkt anløbet messsing (helt grønt, eller mørkbrunt) kan afrenses med en såkaldt gulbrænding. Der skal bruges:

1 del saltpetersyre
2 dele svovlsyre
lidt kogsalt


blandes langsomt for at undgå opvarming. Lad blandingen hvile nogle minutter før brug. Brug en beholder af plast eller glas

Brug solide gummihandsker, pas på med dampe.

Det anløbne messing holdes kortvarigt ned i blandingen. Derpå skylles længe med koldt vand. Bagefter afvaskes med alm opvaskesæbe, og tørres. Evt. efterbehandling med alm. messingpudsemiddel, eller polerskive.


Træorm (Boreorm)

Træværk der er angrebet af boreorm kan ikke repareres, men angrebet kan stoppes sådan: Kobbersulfat opløses i vand. Opløsningen skal være så svag at træet ikke misfarves. Opløsningen påsmøres, eller inddrypes med pipette. Herefter skal træet tørre godt, men ikke for hurtigt for at undgå revnedannelse. Opløsningen må ikke komme på metaldele!
Brug gummihandsker, opløsningen er sundhedsskadelig.

Når træet er tørt, efterbehandles med denne blanding:

1 del isopropylalkohol
2 dele petroleum
lidt jod (må ikke misfarve blandingen væsentligt)

Blandingen kan påsmøres i et tykt lag, eller inddryppes i hullerne med pipette. Vær opmærksom på at nogen typer lak vil kunne tage skade af blandingen.

Brug gummihandsker, opløsningen er brandbar, pas på dampene.


Patina

Træværk skind og stof der er blevet udskiftet vil se for nyt ud i forhold til resten. Det kan der rettes op på ved at eksperimentere med disse opløsninger:

Okkerfarvet patina kan laves sådan:
Moræneler opløses i vand, og kan efter behov filtreres gennem en gammel nylonstrømpe. På en materialerest af samme slags som blev udskiftet prøves at påstryge opløsningen med en pensel, indtil ønsket resultat fås.

Umbrafarvet patina kan laves sådan:
Fra en skovsø tages noget bundmudder. Dette opløses i vand og filtreres gennem en gammel nylonstrømpe. På en materialerest af samme slags som blev udskiftet prøves at påstryge opløsningen med en pensel, indtil ønsket resultat fås.

Sort patina kan laves sådan:
Tag et stykke kul, evt fra en brikette, og knus det til det bliver helt fint pulver. En morter er velegnet. Evt kan kullet koges i vand et kvarter, derefter afkøle, men ikke tørre. herefter lægges det i en plastpose, evt med lidt vand, og nedfryses i mindst et døgn, herefter vil det nemere kunne pulveriseres. På en materialerest af samme slags som blev udskiftet prøves at påstryge opløsningen med en pensel, indtil ønsket resultat fås.

Opløsningerne skal laves samme dag de bruges. Brug en kasseret pensel, den vil ikke være egnet til f.eks. lakering bagefter.
Skal patineringsmidlet gemmes, bør det gemmes i helt tør tilstand.


Rust

Rust på åbne flader kan afrenses med:

10 dele koldt vand
1 del oxalsyre (pulverform)
blandes i en beholder af glas eller plast.
Vent til alt pulver er opløst. Der høres en "gnistagtig" lyd mens pulveret opløses, det er helt normalt. Det rustne jern lægges i opløsningen, og tilses jævnligt. Når rusten er væk tages det rene emne op af opløsningen og der skylles længe med vand, og tørres. Jernet er nu meget sart, og vil hurtigt ruste igen. Skal det males, bør gundmalingen påføres snarest. Skal det fremstå som råt jern, afpudses med en stålbørste, og derefter påsmøres vaselineolie, eller paraffinolie.

Pas på dampene, opløsningen er giftig: brug gummihandsker.


Rust i gevind kan løsnes med:

3 dele isopropylalkohol
3 dele petroleum
1 del tynd smøreolie. (symaskineolie, let hydraulikolie, rapsolie)
Emnet varmes let på en radiator. Blandingen inddryppes i gevindet, eller samlingen, undgå spild. Der kan evt. rulles en ring af vat omkring samlingen, denne vatring vædes med opløsningen. Pas på dampene, opløsningen er brandfarlig, brug gummihandsker.


Sølv

Anløbet sølv kan afrenses med ammoniakvand, ca. 5-10%

Der afvaskes med et blødt stykke køkkenrulle vædet i amoniakvand. Derefter afskylles med koldt vand, og tørres. Evt. efterbehandling med alm. sølvpudsemiddel.
Pas på dampene, brug gummihandsker.