Rekonstruktion af en Zink

En Zink er et gammelt blæseinstrument af træ, der findes ikke mange mere, og de der findes er på museer hvor de ikke må berøres, og da slet ikke spilles. For at kunne vise en zink i funktion har jeg rekonstrueret en zink helt fra bunden. man starter med at fælde et træ med den rette form...

Med stiksav afbarkes og grovformes der. Det grovformede emne saves igennem Og udhules

Efter fældning har træet tørret i 2 år, med en elektrisk stiksav fjernes barken, samtidigt med at instrumentet grovformes. Derpå saves træet igennem på langs, lige midt i. De to halvdele udhules med stemmejern, og grovslibes.

Halvdelene limes sammen efter udhuling Fingerhuller bores Bejdsning og lakering med shellac

Efter udhuling limes de to halvdele sammen igen, det skal være helt tæt, så alle husets skruetvinger kom på arbejde. Fingerhuller blev boret, og så blev instrumentet bejdset, og lakeret med shellac.

Finpolering af inderrør Mundstykkefatning påsættes "varm" Finstemning ad elektronisk vej

Det kan ikke forventes at de to halvdele sidder perfekt sammen, så det indvendige rør slibes så røret virkeligt bliver rundt. En fatning til mundstykket drejes af messing og varmes op inden påsætning, så dætter den sig bedre fast. Til sidst stemmes instrumentet (der stemmer i A) med hjælp af en frekvenstæller.

Og her er den så.


Den kan også spille...


Spørgsmål besvares gerne: k_c_museum@yahoo.dk

Tilbage